Vill du beställa?

Beskrivningar

Har min blogg fått det att klia i dina fingrar? Lugn, från och med nu ska jag försöka att lägga ut en del beskrivningar. Av upphovsrättsliga skäl kan jag bara publicera mina egna, men jag kommer också att länka och tipsa om andras idéer. Du är förstås varmt välkommen att kontakta mig om du undrar över något eller om du kanske har tips som du vill dela med dig av! Virknål: 3 mm.
Garn: Mörkbrunt (MB) och cremefärgat (CF).
Du behöver även: Stoppnål, sax och något att fylla kakorna med. Jag har använt vanlig kuddstoppning.

Sammanfattning: Du börjar med en rad luftmaskor. Sedan virkar du runt den, först på ena sidan, därefter på den andra. Du behöver inte klippa och fästa garnet vid varje färgbyte, se bara till att inte virka för hårt i skarven så löser det sig av sig självt. Färgbytena kommer att hamna i kakans innandöme.

Såhär gör du:
 • Börja med MB, lägg upp 5 lm, fortsätt sedan med CF och gör ytterligare 5 lm = totalt 10 lm.

 • Gör en lm (för att vända), virka 2 fm i andra lm från nålen. Virka sedan 1 fm i varje cremefärgad lm. Byt till MB i färgskarven och virka 1 fm i varje lm, förutom i sista lm där du gör 4 fm samtidigt som du vrider arbetet för att virka tillbaka på andra sidan luftmaskraden.

 • Virka 1 fm i varje lm i MB fram till färgskarven, byt till CF. Fortsätt med fm fram till sista lm där du virkar 2 fm. Nu har du gjort ett varv på totalt 24 fm (6 CF + 12 MB + 6 CF) och ska fortsätta att virka runt utan ökningar.

 • Följande varv ser ut såhär: 6 fm i CF, 12 fm i MB, 6 fm i CF. Upprepa detta varv tills arbetet är hälften så långt som det är brett, det vill säga när du ser att färgrutorna är ungefär kvadratiska. OBS! De sista 6 maskorna på det sista varvet virkar du inte i CF. Fortsätt i stället med MB som du redan har på nålen.

 • Nu gör du likadant men med omvända färger. Ett varv ser ut såhär: 6 fm i MB, 12 fm i CF, 6 fm i MB.

 • När du har virkat så långt att arbetet är ungefär ett varv från att vara kvadratiskt är det dags för finalen! Fäst lösa trådar och stoppa kakan. Virka sedan ihop öppningen: 6 sm i MB, 6 sm i CF. Klipp av garnet och fäst. Knåda kakan tills den får önskad form. Lycka till!
Copyright: Lina Liman 2011Jag har förstått att ni är många som, hittills förgäves, letat på min blogg efter en beskrivning på babysneakers. Eftersom jag själv utgick från ett mönster i en tidning kunde jag inte lägga ut det här, men nu har jag hittat en nästan identisk version på Järbos hemsida, som för övrigt bjussar på mycket kul helt gratis.

Här hittar du sneakersbeskrivningen.

... virkade jag med utgångspunkt i det här mönstret, men modifierade det lite efter eget tycke och använde en annan sorts garn som jag gillade bättre.

11 kommentarer:

 1. Hmm, jag kommer inte in på sidan, den säger bara 'forbidden' :/

  Dom är ju så rysligt söta dom där sneakersen!

  SvaraRadera
 2. Hm, jag är ju inte något snille på sådant här, men har du kanske blockerat popup-fönster? Beskrivningen ska komma upp som en pdf-fil. Annars kan du gå in direkt på jarbo.se klicka på "gratis beskrivningar" och sedan på "baby", så hittar du den där. Hojta annars, så hjälper jag dig vidare :-)

  SvaraRadera
 3. Idag fungerade det! :o) Coolt! jag ska testa mig att ge mig på dom när jag avancerat lite i mina virkkunskaper :o)

  SvaraRadera
 4. Åh, vad bra! Och jättebra att du påpekade att det inte funkade. Jag märker ju inte själv när det blir strul för andra.

  Har du virkat några små filurer än? I så fall kan jag meddela att du inte behöver dra dig för att ge dig på sneakersen. Svårighetsgraden är nog ungefär densamma. Kram!

  SvaraRadera
 5. Jag har precis lyckats få ihop en liten Maskot :o) Mkt pilligt, men kul! Jag blir lika förvånad varje gång det faktiskt blir något av det där garnet..

  Tittade just in på sneakersbeskrivningen igen, ser hemskt läskig ut, men det kanske bara är beskrivningen som ser krånglig ut för en ovan, virkningen är kanske inte så annorlunda egentligen? ;o)

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Heja Hanna! Har du fixat en maskot, fixar du sneakers, det är jag övertygad om. Personligen tror jag att det ofta är alla suspekta förkortningar som gör beskrivningar så skrämmande. Hör bara av dig om du vill ha support!

  SvaraRadera
 7. Hej Lina!

  Vilka fantastisk sneakers du har gjort. Jag väntar ju tillökning och har gått och funderat på vad jag ska virka för att välkomna den nya krabaten till familjen. Och nu vet jag! Tack för tipset ;-).

  Kram
  Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt, Sofia! Både att du hittat hit, att du fått idéer/inspiration här - och inte minst att du väntar smått igen! Stort grattis och lycka till med knoddens sneakers. Kram/Lina

   Radera
 8. Hej! Vad mycket fint du virkar.
  Jag försöker mig på dina schackrutor men får inte till skarvarna så fint, har du ngt tips?
  Titta gärna in på min sida
  Med vänlig hälsning, Sabina

  www.facebook.com/sabinassotsaker.

  SvaraRadera
 9. Vad betyder CF? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det schackrutornas "CF" du undrar över? I så fall betyder CF cremefärgat. :-)

   Radera