Vill du beställa?

torsdag 22 september 2011

Ett svantastiskt uppdrag

Håll i er. Här kommer det utlovade avslöjandet.


Mina damer och herrar, låt mig presentera Östergötlands blivande biblioteksmaskot! Svan Tjo Panza, oftast kallad Svante, är länets mest belästa och förmodligen mest närsynta knölsvan. Jag virkade honom i samband med en tävling där man skulle designa det nya, länsövergripande bibliotekskort som ska ersätta de tretton olika kort som används idag.

Svante är exhibitionist ut i vingspetsarna och tyckte som landskapsdjur och bibliofil att han var ett klockrent motiv på framtidens lånekort. Tävlingen vann han nu inte - däremot juryns hjärtan. Och det med besked. 

På väg till mötet.
Detta innebär inte bara att Svante ska få bygga bo på huvudbiblioteket i Linköping. Jag ska dessutom klona honom, så att han är representerad i Östergötlands alla 13 kommuner plus Tranås. Svante ska också få en fru vid namn Göta, uppkallad efter det nya kortsystemet. Därtill vill Östgötabibliotek köpa loss en virkbeskrivning och rättigheterna att använda Svante vid olika arrangemang och kampanjer.

Svante och jag besökte bibblan tidigare i veckan för att diskutera upplägget. Redan nu står det klart att han kommer att få vara med om mycket. Åka bokbuss. Skriva egna tidningskrönikor. Delta i sagostunder. För att bara nämna en bråkdel.

Rekonstruktion pågår. Påtår!
Att sedan få med Svante hem var ingen lätt uppgift. Självklart hade jag låtit honom stanna om det inte vore för mitt kloningsuppdrag. När jag virkade Svante hade jag nämligen inte riktigt räknat med att virka ytterligare fjorton knölsvanar, så jag brydde mig inte om att anteckna hur jag gjorde och är nu därför fullt sysselsatt med rekonstruktionen.

Men det är roligt. Väldigt roligt. Och både Svante och jag tycker att det känns som att vi har vunnit. Vilket vi ju på sätt och vis faktiskt har.

3 kommentarer:

 1. Vilken fin svan och vilket roligt uppdrag du fått!

  SvaraRadera
 2. Tack Jenny! Var inne och kikade på din blogg och blev jätteinspirerad. Så fina hantverk!

  Å så blev jag lite nyfiken - är du möjligen Stefans fru? Började fundera när jag läste att din dotte heter Harriet - det är ju inte landets vanligaste flicknamn :)

  SvaraRadera
 3. Så söt Svante är! Kan tänka mig att matte är stolt över uppdraget.

  SvaraRadera